Jämmer

Förskräckligt dåligt av mig att redan faila med uppdateringen. Men jag skyller på problem med designen, då jag en kväll satt och pillade alldeles för mycket på bloggen - sedan var den oläslig. Ack, när jag sedan fick det åtgärdat så blev ju vädret helt fantastiskt. Att sitta inne och blogga då är något jag (och kanske inte heller ni?) stod ut med. Nej, jag befann mig på stranden i stugan och grillade en massa god mat. Nu har dock ett tunnare molntäcke lagt sig över staden, och jag är hemma igen. Skall försöka att komma med någon uppdatering imorgon. Hur som helst så ber jag om ursäkt, har sett att några få personer faktiskt varit och kikat in här. Tack till er, jag kommer snart igång igen!
Godnatt nu.

75minuters intervaller på spinningen!

Nyduschad och fräsch! Spenderade tidigare 75 minuter, svettandes(!!!) och flåsandes i spinningsalen. Hade en genomsnittlig puls på 80%, men var uppe på 90% under intervallerna. Och herregud så härligt det var! Haha, tiden bara rann iväg och jag njöt till fullo under hela passet. Grymt härligt, avslutade med bålövningar i ca 15 minuter. Sedan cyklade jag hem i motvinden. Hoho, vilken energi jag känner i kroppen. Skall försöka varva ner lite nu så att jag kan somna någorlunda tidigt. Imorgon väntar nämligen ett morgonpass med hård styrketräning! Ser fram emot det redan nu. Är så härligt att pressa ur sig energin på morgonen - äta upp sig igen - och ha hela dagen framför sig. Dessutom har vädernissarna lovat strålande sol hela veckan. Äntligen!

Skall försöka sätta mig vid datorn vid tillfällen och uppdatera..
Ha nu en mysig kväll och njut av var dag som kommer!

Promenad genom sta'n

Jag får med skam säga att jag inte har tagit mig till gymmet idag. Däremot så tog jag mig upp och promenerade raskt i 30min innan frukost (sedan kom skoskaven smygandes) och sedan cyklat ungefär 11km. Plus några timmars promenerande på stan, så lite rörelse har jag fått i benen iaf. Har dessutom spenderat säkert två timmar med en kompis - bara pratandes om träning, haha. Så jag fick en liten teorilektion. Skulle ju ta mig till gymmet ikväll, men störtregnet överraskade mig just som jag skulle ut, så.. Ja.. Här blev jag sittandes.. Men imorgon SKALL jag dit, oavsett väder. Dit och köra musten ur kroppen min, minsann. Tanken var egentligen att jag imorgon skulle få träffa en instruktör som skulle lägga upp ett träningsschema åt mig, men det blev framskjutet ett par dagar.
Jaja, här är dagens enkla middag. Skivad fläskfile med wokgrönsaker i en sås baserad på oxbuljong, curry och röd currypasta. Till det serverade jag spenat, mest som utfyllnad.
Resultatet blev riktigt smarrigt!

Laddar inför kommande vecka

Ber om ursäkt för klen uppdatering. Jag beskyller allting på midsommarhelgen. Har varit fast i stugan och ätit massor av smaskiga rätter, men ve och fasa: utan tillgång till min kamera! Så det blir tyvärr varken bild eller recept från helgens mat. Men jag skall se till att det dyker upp någonting till veckan, det lovar jag! Skicka gärna in recept om ni har något att rekommendera. Jag är nyfiken på att pröva på det mesta, så länge det håller sig någorlunda kalorisnålt ;). Om inte annat kanske jag gör små förändringar i recepten. Men, skicka gärna!
Jaja, jag får uppdatera er med min (för er) tråkiga träning;
20min på crosstrainern
55min medel/hög pulsspinning
+ 2x20min cykling för transport till och från gymmet.

Det var härligt, svettades rejält - benen fick kämpa rejält efter helgens stillasittande. Men nu blir det normala öppettider på gymmet igen, så nog skall jag se till att komma igång igen. Som rubriken säger; jag laddar inför veckan! Är riktigt spänd på att få komma igång. Skall se till att komma i säng nu snart också - så kanske jag även orkar mig på lite morgonträning?
Åhåhå, jag är glad. Tacka vettja endorfinerna! Ta hand om er :)

"Att välja glädje"

En bok skriven av Kay Pollak. Jag läste den för nu ungefär ett år sedan. Men orden i boken finns med mig varje dag. Den är skriven på ett så uttryckligt sätt, man förstår verkligen varför och hur människan agerar som den gör i vissa situationer.
Varje människa väljer vilka känslor som den vill utspegla, och känna. Ingen annan har egentligen någon påverkan på andra, eller bör inte ha. För att beskriva det genomgående citatet "Att välja glädje", det är någonting som alla kan göra - i alla situationer. Man behöver inte nödvändigtvis bli arg eller frustrerad när någonting går fel, såvida man själv inte väljer att bli det. Det är faktiskt möjligt att se förargliga saker från positiva sidor, eller som jag ofta tänker; det var helt enkelt ödet. När saken redan är skedd så gör det ingen skillnad ifall du uttrycker dig ilsket. Därför är det ett bättre råd att ta djupa andetag och istället övertyga sig själv om att välja glädje. Det känns till en början störtlöjligt att försöka övertyga sig själv på det här viset. Men efter varje gång blir det enklare. Känslorna ger vika för vad du tänker. Det går att välja glädje.
- Se varje tillfälle som du vanligtvis känner frustration vid - som en utmaning.
- Kom ihåg att dina negativa känslor som du vanligtvis uttrycket i vissa situationer, inte har någon som helst påverkan då situationen är skedd.

Glad midsommar!

Har varit en lugn dag för min del. Både mamma och pappa jobbade, men jag höll till nere i stugan under förmiddagen. Fiskade, läste och eldade i kaminen. Haha, låter kanske sorgligt, men ack så gott jag hade det! Tog mig en tur hem för att fräscha upp mig med en dusch, sedan skall jag och pappa förmodligen ned till stugan igen och få i oss lite midsommarmat. Dock sitter jag just nu och tjuväter på efterätten - galiamelon! Haha, otroligt smaskigt skall jag säga er! Inte alls särskilt farlig att frossa i heller, 25 kcal/100g. Hihi, fast det hade inte spelat någon roll om det så var det trippla för mig, smaken övervinner alla kalorier!
Hoppas ni alla har haft, och får en fortsatt trevlig midsommarafton!

Jordgubbsföda

Idag hinns det inte med mer än ett hastigt inlägg. Har tillbringat natten och dagen i stugan, läst bok och tagit det alldeles för lugnt - underbart! Fick dock ett ryck, och åkte hem för att åka in på gymmet för att hinna med lite Afropowerdance innan kvällens omgång av soffmys och tv-tittande. Även detta blir i stugan, så blir inget mer inlägg för dagen tyvärr.
Hur som helst så har det ätit jordgubbar både till kvällsfika, frukost och lunch - haha! Den där litern verkade aldrig ta slut (Men jag klagar inte det minsta, haha!).
Nåväl, måste rusa iväg till bussen nu. Förmodligen är det inte många som tittar in här under morgondagen, så kan passa på att redan nu önska er glad midsommar! Hoppas vädret blir bättre för er alla än vad det ser ut att bli i min regniga stad. Och se till att njut av god mat!

Kesellaglass

Gjorde en glassvariant av kesellan som jag skrev tidigare. Även här känns det ju lite löjligt att skriva ut ett recept då man kan variera det på så många olika sätt. Helt efter smak och tycke, men kanske någon är nyfiken på hur jag gillar den? ;) Hur som helst är det vänligare mot din kropp på alla sätt än vanlig glass. Lite kolhydrater, mycket protein och mättande fetter ifrån nötterna.

Recept på glassen:
   300g kesella
   1 äggula
   30g hackade nötter
   2msk blåbär/björnbär (öka gärna på här, mina tog slut!)

Blanda alltsammans till en härlig röra, helst med en matberedare - fungerar bra med mixer eller elvisp också. Häll upp i en tillfällig förvaringslåda, garnera eventuellt med lite utav de hackade nötterna. Ställ sedan in i frysen ett par timmar. Ta fram en kvart innan servering för bästa konsistens. Kan ätas som den är eller till exempelvis frukt/bär. I mitt fall blir det jordgubbar, smaskens. Ät och njut!

OBS! Hela glassens innehåll:
~ Protein: 49g
~ Fett: 24g
~ Kolhydrater: 15g
~ Kalorier: 475
Nu skall jag smita ned till stugan! Ha en trevlig afton :)

Tonfisk- och spenatpaj

Sitter och tuggar på en paj som jag gjorde igår eftermiddag som skall bli äten både till lunch och middag idag. Mamma och pappa har tjuvsmakat, och dem sade sig tycka detsamma som mina smaklökar skriker - SUPERGOTT! Gick väldigt enkelt att göra, så absolut någonting jag rekomenderar för alla att prova på. Även i det här receptet, som alltid, kan man variera fyllningen precis efter eget tycke och skafferi.

Recept till min tonfisk och spenatpaj:
Botten:
   3 ägg
   1msk mjölk
   3msk kruskakli
   1,2dl linfrö/psylliumfrön
   3 nypor bakpulver
Fyllning:
   200g tonfisk
   200g spenat
   1 hackad lök
   1msk kruskakli
   ½dl ost
   1msk linfrön
   1 ägg
   2msk mjölk

Blandade ihop bottens alla ingredienser i en pajform -ca 30cm i diameter- och gräddade i mikron i drygt 3min så att den stelnade. Lade sedan på tonfisken, spenaten och löken tillsammans med lite kruskakli. Här kan man även krydda med valfria kryddor som skall sätta smak på pajen. Vår sambal oelek var slut, så blev inte annan kryddning än lite allroundkrydda, peppar och salt. Rörde ihop ägget med mjölken för att sedan hälla över fyllningen. Avslutade med osten ovanpå med lite linfrön. Ca 20min i ugnen ~ 200°C. Sedan är det bara att hugga in, eller som jag - frysa in och ta fram när hungern ropar.

OBS! Hela pajens innehåll (Delas sedan upp i minst 5 portioner):
~ Protein: 95g
~ Fett: 38g
~ Kolhydrater: 10g
~ Kalorier: 783

Trötta armar

Och endorfinet flödar! Kom precis innanför dörren och skall strax ta mig någonting att äta. Vaknade klockan 06.00 imorse och valde då att följa med pappa in mot stan (till gymmet) klockan 07.30. Värmde upp på crosstrainer för att sedan köra ganska hård styrketräning för överkroppen i ca 45min - jag hade förvånadsvärt mycket kraft med tanke på vad klockan visade. Därefter spenderade jag drygt 20min på löpbandet, ca 10,5km/h. Riktigt härligt! Avslutade med magövningar innan jag strechade hela kroppen. Dusch och bastu på det och dagen var gjord! Gick och köpte in lite av de planerade matvarorna, men råkade glida med både melon och jordgubbar också, haha! Men jag klagar inte, hellre gotta på det ikväll än godis ;). Har även införskaffat kvarg nu, så skall tillverka lite egen glass, mumma!

Förberedelse för sötsug!

Imorgon är det minsann jag som skall bege mig iväg ut och handla. Många utav mataffärerna har skyltat om förvånadsvärt bra erbjudanden så det är väl bara att passa på! Skall ju dessutom bosätta mig i stugan någon dag, och då är det bra om man har ett stabilt 'nyttighetsförråd' som man kan vända sig till när sötsuget kommer krypandes. Bra alternativ för mig när jag får ett sådant sug på kvällskvisten är;
- 1-2 Finn Crisp med lax/makrill/tonfisk ovanpå
- Kesella/kvarg blandat med frusna bär och linfrön eller med tärnad frukt
- Morotsstavar och en magrare dipp
- 2 rutor mörk choklad (>70% kakao) och te
Ibland händer det att jag sitter framför tv:n med en skål med (grill-)kryddade popcorn och sodastreamat vatten. Haha, men det är väl kanske att försöka att undvika ändå. Sådana gånger känner jag hur jag förlorar kontrollen över ätandet, utan sitter bara och stoppar i munnen så fort jag har svalt det.. Negativt! Men det försöker ju som sagt att undvikas.
   Vad stoppar ni i munnen om ni får ett plötsligt sug under kvällen?

Nej imorgon skall jag inhandla följandeeee:
Tonfisk (i massor!), laxfiléer, ishavssallad, broccoli, kesella,
blåbär/björnbär/hallon, delicate thin crisp sesame, avokado och ägg.
Ser fram emot att få spendera pengarna på sådana gottigheter. Men innan det skall jag lyckas klämma in både ett träningspass och ett möte rörande min skolgång. Det känns väl lite mindre roligt. Men nu skall här sovas så jag orkar med allt sammans. Godnatt!

Snabbsallad

Jag insåg att kylskåpet var tömt på goda ingredienser. Både ägg, fetaost och majs var spårlöst försvunnet. Men skrapade ihop det som jag fann och gjorde mig en egen vitlöksdressing som satte smak på det hela också - supergott! Känns ganska löjligt att skriva in receptet på något som varenda kotte vet hur man gör, men eftersom jag har lite tid över så skriver jag in det ändå. Självklart går det att variera till oändligheten.

Recept till dagens (simpla) sallad:
Sallad
   3dl strimlas isbergssallad
   1 uppskuren mellanstor tomat
   30g tärnad gurka
   ½ uppskuren paprika
   80g köttfärssås
   60g tonfisk
   ½msk linfrön
   1msk sesamfrön
Vitlöksdressing
   2msk kesella
   2msk vatten/mjölk
   2-3 pressade vitlöksklyftor
   2tsk Lea & Perrins worcestershire sauce
   2 nypor salt och vitpeppar

~ Protein: 33g
~ Fett: 6g
~ Kolhydrater: 14g
~ Kalorier: 246

Frukostmacka


Lägger upp en bild som jag snabbt hann ta på dagens sena frukost. Sportmacka med ett rejält lager lax och uppskuren kiwi. Dock var det ingen vidare kombination, haha! En tugga och sedan försvann kiwibitarna av mackan. Helt klart godare separat, men visst såg den lite trevlig ut på bild åtminstone? Skall laga mig en stor sallad nu till en sen lunch. Beroende på hur skräckinjagande den kommer att se ut, så får jag se ifall jag publicerar en bild på den..


Planering av vardagen

Min vardag är fylld av planeringar. Jag har under den senare tiden insett att jag behöver struktur för att få saker gjorda. Det gäller allt;  städning, mat, träning och skolarbeten. Det blir så mycket enklare om man har dagen planerad i förväg, då vet man vad som skall göras när. Då vill man verkligen ha det gjort, annars tvingas man ju planera in det en annan dag - vilket man sällan vill. Nej, jag trivs verkligen med att ha mina dagar planerade. Visserligen kan det ta några minuter att förbereda, men man tjänar snabbt igen det då allt är så strukturerat och färdigt att följa. Just att det faktiskt blir av väger väl upp allt.
Hur som helst så har jag därför gjort en enkel kostplanering för dagen, och en veckas träningsupplägg. Absolut är det inte säkert att jag följer det till punkt och pricka, det kan hända att jag behöver anpassa mig. Men jag har åtminstone någonting att utgå ifrån.
Matupplägget 16/6:
  Frukost: Macka med rökt regnbågsfilé + frukt
  Lunch: Tonfisksallad
  Mellanmål: Kiwi
  Middag: LCHF-pizza (som jag skrev receptet till igår) + grönsaker
  Kvällsmål: Kesellaglass, ifall suget kommer!

Träningsupplägget 16-21 Juni:
  Tisdag: Vilodag
  Onsdag: Löpning 20min
              Styrketräning - 40min
  Torsdag: Crosstrainer - 40min
               Afropowerdance - 55min
  Fredag: Vilodag/Promenader
  Lördag: Vilodag/Promenader
  Söndag: Medel/hög pulsspinning - 55min

Jag känner mig stark idag. Hoppas att det håller i sig veckan ut!

Fikastund

Bild ifrån dagens fikastund hos mormor. En god vän (gammal konditor) som hade bakat tårtan. Fantastiskt god. Rykande hett kaffe till var som pricken över i. Tänk vad en trevlig fikastund kan göra med en grå och regnig dag, haha! Nej nu skall jag krypa till kojs och drömma om sommar (jag lär nog inte få uppleva den under närmaste veckan/veckorna ändå).

Godnatt och sov gott.

Spinning

Kom just hem efter ett 55min spinningpass. Känslan i mina ben just nu är.. Mmm! Dem är trötta och ömma (det blev faktiskt ett medel/högt spinningpass igår också) men guuuud vilken härlig känsla det är i dem. Det känns verkligen att de har fått arbeta. Underbart! Värmde upp på crosstrainern i drygt 20min med hårt motstånd för att jag sedan skulle styrketräna i ca 45min. Satt mig och gjorde 3x10 tricepslyft med 45kg och insåg tröttheten i mina armar. Fick då ett ryck och gick och hämtade ut en lapp till spinningpasset istället - och lyckades i samma vända få med mig en kompis. Kanon, jag ångrar mig inte det minsta. Styrketräningen skall jag försöka mig på imorgon igen istället. Jag får försöka samla styrka och kraft under nattens sömn. Har just ätit ett stort mål kyckling och wokade grönsaker som säkert kan bidra med sitt också. Woho, glädjen sprudlar!


Tonfiskpizza/paj

Här är min senaste favorit, går utmärkt att äta både till frukost, lunch och middag.
För personer som äter enligt LCHF är det är ett utmärkt kostalternativ. Fast i sådana
fall så struntar man ju i att servera med grönsaker, och kanske hittar andra alternativ.



Recept till min tonfiskpizza/paj, 1person:

Botten
  1 ägg
  1msk kruskakli
  0,5dl linfrö/psylliumfrön
  1 nypa bakpulver
Rör ihop samtliga ingredienser och häll röran i en rund form med plan botten (ca 25cm i diameter) för att sedan ställa in den i mikron i 2 minuter. Resultatet blir ett fluffigt 'bröd'.
Fyllning (kan varieras till tusen)
  50g tonfisk
  1msk sambal oelek
  2 skivor ost
  1tsk oregano
Bara att lägga på egentligen vad du vill ovanpå det tidigare gjorda 'brödet' och sedan
värma på det i ytterligare 2min i mikron innan servering. Supergott, nyttigt och enkelt!

~ Protein: 14g
~ Fett: 25g
~ Kolhydrat: 2g
~ Kalorier: 241

Hälsoblogg


Seså, här skall startas en kost- & hälsoblogg!
Här skall jag försöka att ofta uppdatera med inlägg rörande just mat, träning och välmående. Allt för att ni skall bli inspirerade till en mer hälsosam livsstil, så att även ni får uppleva den gudomliga känslan när endorfinerna utsöndras i kroppen ger er en rejäl kick utav styrka och glädje. Garanterat har ni redan erfarat det, men med sund mat och god hälsa blir det mycket mer lättåtkomligt. Så, jag hoppas att med vissa inlägg som jag kommer att publicera kommer att motivera er till att leva lite mer hälsosamt, trots att det egentligen till stor del är avskrivning för att jag själv skall kunna hålla koll på min träning.

Ta hand om er.
bloglovin

RSS 2.0